Latest Posts

Recent Posts Widget

Popular Posts

Wednesday, September 20, 2017

DE LA TATUAJ LA MODA

Pasul 1 : Sursele de inspirație


       Varietatea mare de tatuaje existente astăzi este copleșitoare, dar poate fi folosită ca o sursă de inspirație pentru alte domenii artistice. Iar de această dată tatuajele cu flori de lotus au fost sursa mea de inspirație. În acest articol voi arăta pașii prin care am trecut pentru a realiza lucrările menționate și tehnicile de lucru folosite pentru obținerea lor. Primul pas pentru orice proces artistic este documentarea pe baza subiectului ales și strângerea unui material vizual ca sursă de inspirație/de referință. Astfel că: 
  Tatuajele cu flori de lotus sunt printre cele mai răspândite tatuaje. Semnificațiile pe care un astfel de tatuaje le poate avea diferă în funcție de culoare pe care acesta o are și de cultura căruia i se adresează/din care preia semnificația. La modul general, floarea de lotus înseamnă puritate și pace interioară (spirituală și sufletească), aceasta fiind de fapt motivul pentru care am ales acest soi de tatuaj.

Din punct de vedere cultural-religios

În Hinduism floarea de lotus – în mod special cel sacru (roz și înalt) - se numește Padma. Este asociat cu mai multe zeități, printre care Vishnu și Brahma, reprezentând puritate și frumusețe divină. Un lotus înmugurit reprezintă trezirea spirituală, pe când un lotus deja înflorit reprezintă împlinire spirituală. 
În Buddhism floarea de lotus reprezintă pietate și puritatea sufletului, a minții și a trupului, fiind creată analogia cu locul mlăștinos în care aceasta înflorește. În mitologia buddhistă se consideră că Buddha s-a născut dintr-un lotus, din acest motiv există tatuaje în care este alăturat sau incorporat florii figura lui Buddha. 




În cultura egipteană antică floarea de lotus simboliza începutul vieții, arătând că venirea omului pe pământ e asemenea unei flori care înflorește într-o maștină. 
În cultura occidentală această floare simbolizează căutarea adevăratului sens al vieții. Dar poate însemna de-o potrivă, noi începuturi și (re)nașterea.

Din punct de vedere cromatic:  
Lotusul Alb: simbolizează iluminarea spirituală și intelectuală. Simbolizează de asemnea puritate, perfecțiune și pace interioară. În Buddhism reprezintă țelul suprem spre care un om trebuie să țintească. 




Lotusul Roșu: amintește de inimă, deci simbolizează pasiune, compasiune, iubire. Acest tip de lotus e reprezentat deschis pentru a arăta faptul că inima trebui să îți fie deschisă pentru a simți. 



Lotusul Albastru: simbolizează controlul minții asupra trupul (arată faptul că o minte puternică nu cade pradă tentațiilor carnale). Simbolizează, de asemnea, și inteligență, înțelepciune, cunoaștere. De obicei e reprezentat parțial deschis, simbolizând faptul că dominația minții asupra trupului, și poftele acestuia, nu va fi niciodată completă și va exista în permanență o lupta între cele două. 





Lotusul Violet: simbolizează o viziune mistică și spirituală asupra vieții. Un astfel de lotus e redat de cele mai multe ori pe o farfurie sau într-o cupă. 




Lotusul Roz: e considerat lotusul lui Buddha, simbolizând istoria, poveștile și pildele sale.




Din punct de vedere formal: Gradul de înflorire reprezentat de un tatuaj cu floare de lotus simbolizează cât de „deschisă” e inima și/sau mintea purtătorului acestuia. Un lotus în apă semnifică un grad înalt de puritate, căruia i se adaugă semnificațiile religioase, datorită mediului mlăștinos în care înflorește. Lotusul redat din figuri geometrice sau elemente tribale (linie, punct) sunt de cele mai multe ori monocrome (negre) și acoperă întreg brațul – aici apar cel mai des.  Lotusul redat într-un stil abstract reprezintă o gândire și o viziune abstractă asupra vieții. Cel redat expresionist simbolizează o gândire bazată pe emoții, iar cel care este redat într-o manieră naturalistă reprezintă dominația logicii și a rațiunii în gândirea purtătorului.






 În Japonia lotusul este asociat cu creaturi mistice precum dragonul (semnificațiile ambelor elemnte completându-se reciproc) sau cu pești (crapi koi). În China floarea de lotus se consideră și un simbol al fericirii în cuplu, motiv pentru care partenerii își tatuează flori de lotus identice pentru a-și întări relația. 





Pasul 2 : Tehnica de lucru


Pipă folosită în tehnica batik
Iar pe baza acestor informații am dezvoltat o serie de lucrări. Am început prin transferarea unui anumit model de floare de lotus pe un material textil. Tehnica de lucru pe care am folosit-o se numește batik. Este o tehnică de proveniență indoneziană, pe care au preluat-o și alte țări asiatice, astăzi fiind cunoscută în întreaga lume. Tehnica este de vopsire a materialelor textile cu ajutorul cerii. Ceara, datorită compoziției ei, după ce e fixată pe materialul textil nu permite trecerea apei, împreună cu pigmentul de vopsea, prin acea porțiune. Pentru aplicarea cerii - de preferat albă sau de o nuanță cât mai deschisă - pe material se folosește o pipă în care se pune ceara la topit deasupra unei flăcării (de cele mai multe ori a unei lumânări). Cu ajutorul pipei se desenează modelul pe material, model care va avea culoarea materialului de bază. Pe urmă se vopsește/pictează suprafața liberă a materialului. Se poate pune în baie de vopsea sau se poate picta manual, e necesar doar ca pigmentul folosit să fie special pentru suprafețe textile. Ulterior se îndepărtează ceara. Îndepărtarea se poate face prin introduce în apă fierbinte dacă materialul permite. Sau se poate îndepărta prin aplicarea unui alt material textil peste el, iar cu ajutorul călătorului, setat pe o temperatură mai ridicată, se calcă zona unde este ceară. Aceasta se va topi și va lăsa urme de grăsime pe materialul de deasupra.
Tehnica poate fi repetată de mai multe ori pe același marial fără a avea repercursiuni neplăcute. Iar materialul vopsit prin această tehnică poate fi ulterior prelucrat prin brodare sau prin alte tehnici de manipulare a materialului textil.

Lotus roz - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Lotus albastru - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Lotus roșu - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Lotus alb-negru - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Lotus alb-negru - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Lotus violet - tehnica batik - Alexandra Burtiuc

Pasul 3 : Completare cu broderie manuală


Pasul următor a fost de a finisa aceste experimente prin aplicarea unei broderii pe suprafața rezultată în urma vopsirii. Brodarea a fost realizată manual prin aplicarea mărgelelor de diferite culori și dimensiuni. 


Broderie - Alexandra Burtiuc

Detaliu broderie - Alexandra Burtiuc


Broderie cu mărgele - Alexandra Burtiuc


Textură lotus albastru - Alexandra Burtiuc

Textură lotus roz - Alexandra Burtiuc

Detaliu broderie - Alexandra Burtiuc

Pasul 4 : Digitalizare


Deoarece trăim într-o eră a digitalului, am lucrat și în format elecronic. Pe baza lucrărilor, am folosit tehnica de multiplicare pentru a crea o serie de imprimeuri.

VIOLET SAU ALB? - Alexandra Burtiuc

SĂ-I ZICEM ROZ - Alexandra Burtiuc

LOTUS OF DOTS - Alexandra Burtiuc

LOTUS DEZINTEGRAT - Alexandra Burtiuc


ROZ REPETITIV - Alexandra Burtiuc

LOTUS VIOLET - Alexandra Burtiuc

LOTUS GEOMETRIC - Alexandra Burtiuc

LOTUS ROȘU - Alexandra Burtiuc

PINK OR WHITE? - Alexandra Burtiuc

Pasul 5 : Ținuta


Ultimul pas al acestui experiemt a fost crearea unei ținute care să conțină una dintre multe texturi create anterior. Ținuta a fost creată digital pe baza unui crochiul realizat manual. 

LOTUS FLOWER - Alexandra Geanina Burtiuc


Lucrările sunt create de ALEXANDREA GEANINA BURTIUC

Articolul a fost creat de ALEXANDRA GEANINA BURTIUC

No comments:

Post a Comment